2010. szeptember 27.

műhelytitkok


Nagyon örülök a Mankák egyre nagyobb sikereinek. Sok-sok kedves visszajelzést kapok, néha egy rossz, nyűgös napot teljesen át tud fordítani egy ilyen levél:)

Több dologról szeretnék most írni, mert azt szeretném, ha minden vásárlóm nyugodt lehetne, hogyan készül egy-egy Manka, mi van benne, hogyan állok ezekhez a dolgokhoz. Hiszen ti megtiszteltek engem a bizalmatokkal, és én szeretnék ebben partner lenni.

Először is a legfontosabb, hogy egy nagyon kedves játékot szeretnék adni a vevőim kezébe, ami azonban azon kívül, hogy cuki és puha, szemet gyönyörködtető és gondosan összeválogatott színei vannak, tartós is. Tehát ne kelljen félnetek, hogy egy kézzel (80%-ban varrógéppel), "házilag" készült baba biztosan gyorsan tönkremegy, kiszakad a keze-lába, leesik a szeme...stb. Erről szó sem lehet, az idők során kialakítottam egy szigorú menetrendet. (Ha mégis ilyen baleset történne, az csak a régebbi típusoknál eshet meg, feltétlenül jelezzétek nekem a jobboldalt látható emailcímen, hogy orvosolhassuk a problémát.)

Íme tehát a folyamat:

Az anyagot minden esetben kimosom varrás előtt, teljesen mindegy, milyen drága boltban vettem, ha nem vadonatúj, akkor akár többször is. Mosógéppel, mosószerrel, öblítővel. Kivasalom. Ha nem elég sima, még egyszer kimosom, és újra kivasalom. Csak ezek után kezdődhet a szabás (ez egyébként ugyanígy érvényes a táskavarrásnál is).
A túl vékony vagy önállótlan anyagokat meg kell erősítenem, ehhez vasalható közbélést használok, de gyakran még ezek alá is teszek alátétet, ami csak egy egyszerű vászonanyag. Így sokkal szebb lesz a varrás, és a formáját is tovább tartja meg. Sokszor tehát 3-3 rétegű egy baba. Az erősítésre leginkább a plüssöknél van szükség, mert a plüss nagyon finom puha.



Mostanában több anyuka jelezte, hogy az egész kicsi gyerekek, akik még mindent a szájukba vesznek, előszeretettel rágcsálnák a Mankák végtagjait. Én azt javaslom, hogy ezt tartósan ne engedjétek, nyilván nem azért, mert én sajnálom a Mankákat, inkább a benne lévő vasalható közbélés miatt. Ez a közbélés egyáltalán nem káros bőrrel érintkezve, hiszen a mi ruháinkban és a gyerekek ruháiban is van ilyen, ettől lesz tartósabb a varrás és maga a ruha, szebb a formája. Viszont nem arra van kifejlesztve gondolom, hogy gyerekek szájában legyen.
Egy textiljátékot szerintem általában nem is arra szánnak, hogy rágóka legyen, arra a célra remekül kitalálták a könnyen tisztítható, lemosható műanyag játékokat.
Nem szeretném, ha most bárkit elijesztene az őszinteségem, sőt, inkább úgy érzem, talán én csinálok bolhából elefántot, de akkor ez inkább legyen így. Én így leszek nyugodt. A Mankák pedig így szépek, és tartósak.


Aztán a fagyöngy szemek témája: a szemeket is annyiszor öltögetem, amíg csak nem vagyok biztos benne, hogy ultrastabilak. A termékleírásokban mindig feltüntetem, hogy a fagyöngyszemű Mankákat 3 évnél fiatalabbak számára nem ajánlom. Ettől persze még körömollóval egy tízperces művelettel le lehet vágni őket - de remélem, ilyen nem fordult még elő:) A 3 évnél kisebbeknek pedig a hímzett, csukott szemű alvóMankákat javaslom. Bár úgy tudom, nem is minden gyereket érdekel az operáció:)
Ugyanígy teszek a többi rávarrt díszítéssel.


A Mankákat összeállításuk után többször körbevarrom, különös tekintettel azokra a részekre, ahol pl. a karok csatlakoznak a testhez.
Kifordítom. Ekkor nagyon viccesen néznek ki:



Ő például egy rockbanda énekese, a koncert végén:


Ezek után jön a baba megtöltése, melyhez az Ikeában szoktam párnát vásárolni, mert praktikus és kész. Nem akarom óriási bálában hazacipelni a vatelint. Tehát a Mankákban ugyanaz a poliészter töltet van, ami a párnában. Olyan finom puha, mint a vatta, csak nem csomósodik, és lehet mosni is. Kézi mosást javaslok, a centrifugálással még nincsen tapasztalatom.

Az utolsó lépés a baba megtöltése után a lábak bevarrása, amihez jól jön egy jó film, két varrótű, egy gyűszű és egy kis fogó. Két tűvel varrok, így könnyebb tartani a szimmetriát. Bár a Mankák ezzel sokszor mit sem törődnek:)



Ezzel a nagymonológgal csak azt szeretném mondani, hogy tudjátok, minden Mankánál a tökéletességre törekszem, és ez egyre inkább így lesz.



8 megjegyzés:

picidia írta...

jajj, tök jó ez a bejegyzés! és az ikeás résznél nagyot mosolyogtam, mert én is ugyanígy csinálom. :))

Főkolomp írta...

Úgy látszik többen használjuk így az ikeás párnákat! Örültem a leírásnak, Rocker Mankán jót mosolyogtam.
Szívesen nézegetem a babáidat, előbb-utóbb az én Pankámnak is rendelek egyet!

Mónika írta...

jaj, persze, nem állítom, hogy a párnamegoldással a spanyolviaszt találtam volna fel:) tényleg ez a legpraktikusabb megoldás.

Kár, hogy a Rocker Mankát ebben az állapotában nem lehet kitömni, mert iszonyú vicces lenne:)

F.B. Dóri írta...

Szonja felkiáltott:
"Anyaaaaa! Az a hugi Mankájaaaa." :) És tényleg. :) A legalsó képen. :) Vagy legalábbis a klónja. ;)


Nagyon jó volt olvasni, hogy hogyan is készülnek Ők. :) Most már nem csak kívülről ismerjük a Mankákat. :) (Én is Irma párnával tömök. ;) )

Nálunk a kicsinek amúgy nem a rágcsálás a hobbija, hanem a filc madárka szárnyát csipegeti. Szöszmötöl vele. Kicsit bolyhos már szegény. :S De ez legalább csak Manka egészségének nem tesz jót... :)

Abba a kis nagyon világos királylányba pedig teljesen belehabarodtam. :) Jól megjegyzem magamnak, mert bár a csajaimnak nem vennék fehéret, de egyszer... majd... talán... nekem is lesz egy Manka táskám... ;) Végülis innen indult a családi Manka rajongásunk. :D

Mónika írta...

Kedves Dóri, igen, a tiétek látható a képen:)
A családi Manka rajongásnak pedig nagyon örülök!!

Bakarasz írta...

Mónika, ha lehet egy kérdésem, melyik párnát szoktad venni a töltéshez? Felmentem az Ikea honlapra, és ott láttam a 150 Ft-os, talán Irma nevű párnát, ez az? Mert a vatelinnel szoktak nekem is gondjaim lenni, vagy csak rossz a technikám, de kipróbálnám én is ezt a párna tölteléket, ha nem bánod. :)
Ági

Mónika írta...

Ági, GOSA SLAN a párna neve, 60•40 cm-es, azt hiszem, kb 300 ft volt.
De majd megnézem már magamnak ezt az Irmát is:)

Bakarasz írta...

Köszönöm a tippet! Már rá is állítottam a pesti kapcsolataimat. :) Az Irma szerintem ugyanaz, mármint a töltete, csak ez kisebb.
Ági